Składniki:
✅jabłka 1,5 kg
✅sucha kasza jaglana 300 g
✅rodzynki 2/3 szkl
✅cynamon 1 łyżka
✅ew. ulubione orzechy i bakalie 1/2 szklanki
✅ew. cukier brązowy/ksylitol/dowolny syrop/melasa kilka łyżek
Wykonanie:
✅Jabłka ucieram (najszybciej będzie w malakserze, jeśli macie).
✅Mieszam utarte jabłka, suchą kaszę i resztę składników.
✅Jeżeli chcecie, żeby jabłecznik był słodszy, możecie go dosłodzić, np. melasą z karobu itp.
✅Nakładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
✅Piekę 90 minut w 180 stopniach.
✅Jeżeli góra nie ma być spieczona, to przykrywam ją papierem do pieczenia. Ja przykrywam na połowę czasu, potem zdejmuję papier.
✅Wierzch możecie posypać brązowym cukrem i odkryć ciasto na ostatnie 30 min, będzie spieczona słodka skórka.
✅Jabłecznik jem z roślinnym jogurtem waniliowym:)
Smacznego!
Twój komentarz