mgr Kinga Witczak
20 Marz

Serniczek jogurtowy na otrębowym spodzie

Pyszna propozycja na weekend. Lekki i pyszny sernik, po którym napewno nie przybędzie Ci dodatkowych kilogramów.

Przepis:

Spód
Składniki:
Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
Żółtko jaja 90g 3 sztuki
Stewia lub inny słodzik w proszku 10g 1 łyżka
Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki


Sposób przygotowania spodu:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

Masa jogurtowa
Składniki:
Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
Białko jaja 120g 4 sztuki
Stewia 100g 1/2 szklanki
Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
Olejek cytrynowy 1g kilka kropli

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Jeśli chcesz otrzymywać więcej ciekawych przepisów zapraszam do polubienia lub obserwowania mojej strony na Facebooku -> Kinga Witczak - Dobry Dietetyk

Twój komentarz




POKAŻ